Здравейте, аз съм Траяна Михайлова.

И съм дула за раждане, сертифицирана към CBI (Childbirth International) и сертифицирана VBAC дула към The VBAC Link. Childbirth International е организация, акредитирана от ANCC (Американски Център за акредитация на медицински сестри).

*(VBAC = Vaginal birth after Cesarean, т.е. вагинално раждане след предишно секцио).

Вярвам, че човек не бива никога да спира да се учи и обогатява своите умения и знания, затова се стремя постоянно да надграждам вече наученото и да добавям нови квалификации. Допълнителните ми умения включват приложение на акупресурни техники при раждане, ароматерапия при раждане (сертификацията ми е акредитирана от Royal College of Midwives (RCM) и International Federation of Aromatherapists (IFA)). Преминала съм обучението на Gena Kirby по ребозо техники и практики (The Gena Kirby Method) и програмата на Hypnobabies за Hypno-doula. През 2020 година преминах обучението на Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене" за доброволни консултанти и от тогава досега съм доброволен консултант по кърмене.

По професия съм културолог и учител по философия, преди да започна практиката си като дула, се занимавах с IT customer support за корпоративни и startup клиенти. Защо споделям това? Защото личното ми убеждение, че всеки опит ни дава нещо различно и ново, всяка част от нашият житейски опит ни формира като личности и ни дава различни гледни точки. Най-ценното, което взех от професионалната си квалификация е способността да не робувам на предразсъдъци, да виждам отвъд тях, да имам безпристрастен поглед на наблюдател и да мога да анализирам обективно различни ситуации. Опитът ми с клиенти - ме научи как да комуникирам с различни хора и как да намирам най-добрия възможен вариант за разрешаване на проблемите им. Доброволческата ми работа ме научи на разликата между съчувствие и емпатия, научих се да слушам и да бъда подкрепа.

В личен план съм майка на две дъщери. Първородната ми дъщеря родих със секцио поради неуспешно вагинално раждане. Второто ми раждане е успешен VBAC с екипа на Ла Вита Нова. Именно преживяването на раждането на втората ми дъщеря се превърна в причина, мотивация да стана дула.

С първото си раждане изживях всички възможни страхове, бях буквално скована от страх, не желаех до последно да се подготвя за този процес, смятах, че оставяйки се на течението и на решенията на авторитетни медицински лица, ще си гарантирам успешно раждане. И изживях всичките си страхове, така или иначе, останах дълбоко травмирана и с постродилна депресия.

За второто си раждане се подготвих физически, емоционално и ментално, взех информирано решение за раждането си, имах и план за раждане, знаех какво искам и най-вече какво НЕ искам. Знаех с какво мога да допусна компромис и с кое не. Раждането на втората ми дъщеря беше най-удивителното и прекрасно преживяване, което бях изживявала до този момент. То ме излекува от травмата и ми даде осъзнатостта за това колко силна съм, колко силна е всяка жена и как няма нещо, което да не мога да постигна. Като, че ли открих една съвсем нова своя същност, осъзната, в пълен мир и щастие със себе си и тялото си.

От този момент насетне, раждането като процес, като събитие и най-вече като преживяване, се превърна в любима моя тема. Дотолкова, че в един момент ме вдъхнови и мотивира да взема решението да помагам на други жени да вярват в себе си и да имат своите удовлетворяващи раждания. Жените сме сила, понякога просто ни трябва подкрепа, за да повярваме в себе си.

За мен да бъда тази подкрепа, е щастие и смисъл.

Ако искате да си поговорим, да ми зададете Вашите въпроси и да Ви обясня как мога да бъда подкрепа на Вас и партньора Ви по време на раждането на Вашето бебе, свържете се с мен :)

Коя е Ирис дула? Повече за мен...

Моят блог

За бременността, раждането, кърменето и майчинството - във филмите, сериалите, книгите, рекламите, в масовата култура...

person using laptop computer
person using laptop computer